ETPU - TECHNIEK ACHTER COMFORT

Hoe de popcornzool de wereld van de veiligheidsschoenen voor altijd veranderde.

ATHELETE INSPIRED, WORKER APPROVED

Professionele vakmensen bewegen zich als een atleet. Ze binden de strijd aan met zware en repetitieve omstandigheden waarbij het aan het einde van de dag de kleding is die van doorslaggevend belang is voor hun prestaties en gezondheid. Dit inzicht heeft ons ertoe aangezet werkschoenen te ontwikkelen met hetzelfde high-tech materiaal, geëxpandeerd thermoplastisch polyurethaan (ETPU), waarop atleten vertrouwen. Een ware game-changer in onze sector en sinds de lancering van onze Solid Gear Revolution in 2017 bieden we niet zomaar een model aan, maar meerdere. En daardoor mogen we onszelf nu marktleider noemen.

Hoogste tijd dus om de technologie, de voordelen en onze schoenen nader onder de loep te nemen.

WAT IS ETPU?

Als we het hebben over ETPU, worden vaak termen gebruikt als “het springplankeffect” of “teruggave van energie” en zelfs “pep in your step” oftewel "peper in je reet". (Ja, echt waar.) Maar wat is het eigenlijk en hoe maken we het?

Terwijl er in de periode na 1950 verschillende particle foams zijn geweest, was het pas in 2010 ontwikkelde ETPU direct een hit in de wereld van het hardlopen vanwege de elasticiteit en demping, oftewel dezelfde voordelen die het materiaal ook voor ons zo perfect maken. Voor de ontwikkeling van ETPU wordt de grondstof, TPU, met hitte en hoge druk omgezet in kleine op bonen lijkende korrels, of gesloten cellen, met een eigen luchtzak. Als particle foam doorloopt het materiaal vervolgens een uit meerdere stappen bestaand industrieel proces en wordt het met stoom in de gewenste vorm, dichtheid en afmeting gevormd, bijvoorbeeld voor middenzolen (ook wel popcornzolen). Iedere ETPU zool van Solid Gear is gemaakt van meer dan duizend van deze bonen. Denk hierbij aan kleine, technologisch perfect ontwikkelde kussentjes die enerzijds onafhankelijk van elkaar werken en anderzijds samen zorgen dat iedere stap licht en elastisch voelt. Maar, waarom TPU? Blijf vooral doorlezen.

TPU (thermoplastisch polyurethaan) is een elastomeer met een mix van rubber en kunststof dat overal voor wordt gebruikt waar behoefte is aan een combinatie van een laag gewicht, prestaties en duurzaamheid. Het materiaal is ongekend veelzijdig. Het is sterk, bestand tegen olie en vet en na buigen, verdraaien, uitrekken en indrukken in staat terug te keren naar de oorspronkelijke vorm en maat. De hardheid kan op maat worden aangepast van zacht rubberachtig tot hard kunststof. Je kunt gaan voor transparant of gekleurd en kiezen voor een soepel oppervlak of een oppervlak dat extra grip biedt. De toepassingen zijn zo goed als eindeloos; van medische hulpmiddelen, sportapparaten, elektrische gereedschappen, wetsuits, elastische kleding tot 3D printing en schoeisel.

1 / 5

EEN TERUGVERING ALS GEEN ANDER

Je voeten zijn je natuurlijke en voornaamste schokdempende systeem. Maar om een leven lang mee te gaan hebben ze de hulp nodig van schoenen met sterke en duurzame materialen die langdurig blijven presteren.

In testen doet ETPU het veel beter dan andere traditionele particle foams zoals EPP, EVA of EPE. De terugverende waarde is aanzienlijk hoger, de reactie op indrukken is veel beter en je krijgt een efficiëntere dempende kracht. Met andere woorden, de functionele eigenschappen veranderen in de loop van de tijd niet. Of veranderen veel minder. Het vermogen van de zool om direct na impact terug te veren naar de oorspronkelijke vorm is wat ervoor zorgt dat jij met meer comfort kunt werken. Stijlvol en veilig kunt bewegen. Langer kunt doorgaan. ETPU is niet alleen bestand tegen slijtage, maar blijft ook rekbaar en uitermate veerkrachtig bij temperaturen uiteenlopend van -20 °C tot +40 °C (-4 °F tot+104 °F). Perfect dus voor de zomer en de winter.

COMFORT IS HET NIEUWE VEILIG

Spijkerbescherming, stalen neuzen en anti-slip zijn features die speciaal zijn ontwikkeld om je tegen gevaren van buitenaf te beschermen. Maar bij werkgerelateerd letsel gaat het om veel meer dan beknelde tenen. Vermoeidheid, blaren, rug- en kniepijn kunnen in eerste instantie niet meer dan vervelend zijn, maar al snel uitgroeien tot hevige pijn met ernstige gevolgen. Uiteenlopend van langdurig verzuim, vertraging van projecten, verlies van productiviteit of inkomen. Zie je schoenen als je eerste verdedigingslinie. En door te investeren in comfortabele schoenen bescherm je niet alleen je voeten, maar ook je hele lichaam tegen blijvend lichamelijk letsel. Het is niet alleen een kwestie van geld, maar vooral ook van gezondheid.

Na de introductie van onze eerste ETPU zool hebben meerdere van onze concurrenten ons voorbeeld gevolgd. Maar omdat we de eersten waren in Europa, hebben wij meer ervaring en beschikken we over meer opties. Bij ons kies je niet tussen wel of geen comfort. Je kiest een schoen die geschikt is voor jouw beroep, of je nu van groen of geel houdt. Of van blauw, of oranje. Dat is wat Wired for Progress betekent – altijd één stap voor blijven.

Solid Gear logotype